У Львові виготовляють цукерки за архівними рецептами довоєнних років

У Львові в ресторані-кондитерській «Вероніка» можна скуштувати цукерки, приготовані за архівними рецептами, що використовувались до 1939 року. Про це сьогодні, 6 листопада, на прес-конференції повідомив співвласник «Вероніки» Андрій Іонов.

Андрій Іонов розповів, що в кондитерській вирішили зробити експеримент – використати старі рецепти з архівів. «Ми зробили спробу відновити смаки старого передвоєнного Львова в цукерках», – зауважив він.

За словами історика Івана Сварника, ще на початку 15 ст. ремісничі цехи у Львові мали пекарі та пивовари. А цехові аптекарі, зокрема, продавали форми для виготовлення кондитерських виробів. «На жаль, з 1939 року радянські стереотипи нещадно знищували культуру смаків. Тож довоєнні рецепти солодощів були збережені переважно зусиллями галицьких господинь, до яких належать найвідоміші збирачі кулінарних таємниць. А, так би мовити, повне зібрання кулінарних витворів Галичини ще чекає на своїх авторів і видавців»,– наголосив історик.

Він також зазначив, що в радянські часи найбільш популярними були шоколадні цукерки та іриски. Їх наповнювали різними начинками – повидла, креми, горішки. «Репертуар цукерок тоді був значно ширший. Були цукерки зі зображенням українських казок. Відтак, національне обличчя Львова відрізнялось навіть в кулінарії»,– відзначив Іван Сварник.

Співвласниця кондитерської «Вероніка» Леся Іонова розповіла, що за Союзу було втрачено найбільше рецептур. Так, за її словами, через дефіцит багатьох продуктів, їх доводилось замінювати іншими дешевшими інгредієнтами. Зокрема, готували торт на маргарині.

Андрій Іонов зазначив, що для того, щоби віднайти стародавні рецепти довелось вивчати різні джерела. «Багато рецептур втрачено. Господар тримав їх у себе, бо не хотів розголошувати професійний секрет приготування»,– зауважив він.

Додамо, що в ресторані-кондитерській «Вероніка» львівські «архівні» рецепти використано в цукерках «Чорнослив у шоколаді», «Мигдаль у шоколаді», «Ромові».

Архіви