Справжній якісний твердий сир, де немає рослинних жирів, коштує від 54 до 88 грн. Дешевший сир може бути насправді сирним продуктом.
Про це сьогодні на прес-конференції у Прес-клубі заявила керівник відділу тестування науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз «Тест» Ніна Кільдій.
«Сир – корисний продукт, якщо він виготовлений із молока. Але в Україні існують два поняття – сир і сирний продукт, в якому частина молочної речовини замінена рослинними жирами. Частина виробників зазначає на упаковках, що це сирний продукт, а частина – ні», – розповіла Ніна Кільдій.
Для того, щоб з’ясувати якість сирів, що споживають у Львові, цьогоріч було проведене спеціальне дослідження.
«Ми перевірили 12 зразків сирів вітчизняного виробництва, які продають у Львові. За результатами дослідження виявили, що 8 із них були справжніми. У них не було рослинних жирів і кишкової палички», – зазначила Ніна Кільдій.
Як заявила фахівець, сири, які коштували дорожче, були справжніми. Чим дешевший сир – тим більша ймовірність того, що це сирний продукт.
«Справжні тверді сири коштують від 54 до 88 гривень. Хоча ціна продукту не стовідсоткова гарантія його якості. Але якщо сир коштує менше від 50 грн, то слід розуміти, що це швидше за все сирний продукт. Справжній сир не може коштувати 20 грн за кілограм», – заявила Ніна Кільдій.
Крім того, вона порадила споживачам купувати продукцію лише у магазинах і у запакованому вигляді.
«Якщо ви купуєте запакований сир, то ви бачите виробника, назву, дату виготовлення. Етикетка захищає продукт і є підказкою для споживача», – розповіла фахівець.