Якщо працівник харчується на підприємстві у форматі «шведського столу», то з нього за це не повинні стягувати податки.
Про це сьогодні, 26 липня, під час відеопрограми «Бухгалтерська правда», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомила директор компанії «Академія професійного бухгалтера» Мар’яна Кавин.
Водночас, якщо вартість безкоштовного, для працівника, харчування, включена до собівартості робіт, товарів та послуг на підприємстві, з яких знімають податок, то додаткового податку на додану вартість сплачувати не потрібно. Якщо ж ні, тоді підприємству слід сплатити ПДВ, але лише один раз.
Звісно, виникає запитання, де ж є зараз підприємства, які дбають про обід для своїх працівників.
-Зазвичай, це підприємства зі шкідливими умовами виробництва. В такому випадку статті 166 та 167 Кодексу законів про працю кажуть роботодавцеві: «Це – твій обов’язок». Проте є також підприємства, які харчують працівників з власної ініціативи. В такому разі таку ініціативу закріплює наказ чи розпорядженням керівника або виписаний пуект у колективному договорі, – пояснює аудитор.
Отож, за те, що роботодавець забезпечив працівникові нормальні умови харчування, він (роботодавець) повинен сплатити податок на додану вартість, податок на прибуток, податок з доходів фізичних осіб, військовий збір та ЄСВ.
– Проте нещодавно податкова давала пояснення щодо придбання кави, чаю та інших речей для працівників. Тут сказано: якщо придбані товари використовують у господарській діяльності, а вони використовуються, і зараховуються до витрат у бухобліку, тоді ніякого ПДВ нараховувати не потрібно, – розповідає директор.
Також, якщо в бухгалтерських звітах обід зазначено як «шведський стіл», то сплачувати податок з доходів фізичних осіб, військовий збір та ЄСВ не треба. А якщо там написано, що кожному працівникові належить певна порція, то треба.