Site icon Прес-клуб

В Україні збиратимуть і перероблятимуть усі батареї: Європейський зелений курс

Мета – досягнути високих рівнів відновлення, особливо для таких цінних елементів, як кобальт, літій, нікель та свинець.

Європейський зелений курс (ЄЗК) – стратегічний політичний курс, проголошений Європейською комісією наприкінці 2019 року з метою подолання викликів, пов’язаних зі зміною клімату та деградацією довкілля. Країни ЄС стають на шлях трансформації до сучасної ресурсоефективної та конкурентоспроможної економіки. Це шлях впровадження природоорієнтованих рішень.

Україна також оголосила свої наміри доєднатися до ЄЗК, зокрема, політикою в сфері  управління відходами. Про це на брифінгу у Львові “Європейський зелений курс та Україна: куди ідемо?” розповіла керівниця юридичного відділу МБО “Екологія-Право-Людина” Ольга Мелень-Забрамна, пише Dailylviv.com.

Пріоритетних практичних цілей в Україні кілька. Усі батареї – промислові, автомобільні чи електромобільні – необхідно стовідсотково збирати. А всі зібрані батареї мають бути перероблені. Мусять бути досягнуті високі рівні відновлення, особливо для таких цінних елементів, як кобальт, літій, нікель та свинець.

Товари повинні мати триваліший термін експлуатації, можливість повторного використання, ремонту та вдосконалення, зважаючи на присутність у цих товарах небезпечних речовин.

Необхідно, щоб у товарах зростала та частка, яку можна переробити, дотримуючи вимог щодо безпеки. Щоб була можливість для повторного виробництва та високоякісної переробки і зменшувалися вуглецевий та екологічний сліди.

Потрібні обмеження одноразовості та передчасного старіння товарів, заборона на знищення непроданих товарів належної якості. Варто пропагувати продовження життя товару.

Слід збільшувати енергоефективність.

Окремо акцентовано увагу на текстилі. Екодизайн, зменшення хімічних речовин, можливості для переробки, ремонту та повторного використання – основні вимоги до текстилю, яких необхідно досягти до 2025 року.

Також дуже важливою метою є зменшення потрапляння мікропластику в довкілля, питну воду і продукти.

Беручи на себе ці зобов’язання, Україна інсталює себе у програму ЄЗК. А план дій ЄС має за кінцеву мету нульове забруднення.

До 2030 року має поліпшитися якість вод завдяки зменшенню на 50% відходів, пластику у морях та мікропластику, що викидається у довкілля – на 30%. Друга ціль – значне зменшення обсягів утворення відходів і зменшення на 50% обсягів змішаних побутових відходів.

Відео: Львівський пресклуб

Exit mobile version