Site icon Прес-клуб

Мешканці Персенківки зібрали підписи для громадських слухань про сміття

Мешканці Персенківки вже влітку знали, що біля їхніх будинків мають намір зробити майданчик з тимчасового складування та сортування сміття.

Про це сьогодні, 25 січня, під час прес-конференції на тему: «Громадські активісти Львова вимагають адекватного вирішення питання розміщення майданчиків з переробки сміття в місті», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив голова  ГО «Громадський рух «Європейське місто» Богдан Рабешко.

Він нагадав, що минулого тижня депутати Львівської міської ради проголосували за створення п’ятьох ділянок для перевантаження та брикетування сміття в кожному районі Львова. Одна з них – на вулиці Персенківка,19.

– Наступного ж дня я звернувся до міської ради з вимогою (ЩЛ.- запитом на інформацію), щоби мені надали повну інформацію про те, що там відбуватиметься. Ми хочемо знати, чи відбулися певні екологічні експертизи цього майданчика, проекти побудови та створення смітєпереробної чи сортувальної лінії, чи існує графік та схема руху машин. А також провести громадські слухання, – каже Богдан Рабешко.

Відповіді на запит, згідно з законом «Про доступ до публічної інформації», мешканці Персенківки очікують отримати за кілька днів. Якщо міська влада проігнорує вимоги громади, то наступним кроком буде звернення до суду, каже Богдан Рабешко.

Голова  ГО «Громадський рух «Європейське місто» розповів, що в 2010 році ТзОВ «Габен» отримало цю ділянку від міста. На ній розташовані очисні споруди, які ці фірма повинна була модернізувати. Проте в 2016 році місто через суд повернуло собі цю ділянку, тому що вищезгадана фірма не виконала своїх інвестиційних зобов’язань.

– У нас немає доступу до ділянки, вона охороняється. І що там зараз діється, ми не знаємо, – пояснює Богдан Рабешко.
Натомість, як каже заступник ГО «Громадський рух «Європейське місто» та мешканка вулиці Персенківка Оксана Шпек, днями їхньою вулицею почали ходити чужинці, які закликають до спротиву та перекриття вулиць.

– Ці люди навіть не знають, де розташований цей майданчик. Хоча він є буквально за 200 метрів від моєї хати, – каже вона.
На її думку, ці чужинці не мають наміру вирішити проблеми, а тільки хочуть отримати політичні дивіденди.

– Ми не хочемо мати сміття під нашими вікнами. Але вимагаємо, щоби все вирішувалося за законом, – каже мешканка Персенківки Наталя Плесканюк.

Загалом на цій вулиці проживає 60 осіб. І 41 з них підписали звернення, в якому делегували повноваження захищати їхні права Богданові Рабешкові та Оксані Шпек. Але – тільки цивілізованими методами. 

– Ми вимагаємо провести громадські слухання. Проте ці слухання мають бути для кожного запланованого майданчиками окремими. Адже якщо міська влада дотрималася всіх законів, і екологічних в тому числі, то й висновки для всіх майданчиків будуть різними. Також, оскільки майданчик на вулиці Персенківка розташований в межах житлової забудови, то на розміщення там сміттєсортувальної станції чи чогось іншого потрібна згода мешканців, – нагадав Богдан Рабешко.

А ось перекриття вулиць ніяк не допоможе вирішити сміттєву проблему у Львові. Проте, за його словами, якщо міська влада не виконає вимог законодавства, тобто не надасть потрібних документів та висновків, не проведе громадських слухань, а натомість почне самочинно вивозити сміття на майданчик, то цим вже зацікавиться прокуратура.

Exit mobile version