Галицька міліція засекретила компанію-забудовника торгово-розважального комплексу у центрі Львова?

Прес-служба прокуратури міста Львова 20 липня ц. р. повідомила, що триває розслідування Галицьким райвідділом міліції Львова за фактом самовільного будівництва торгово-розважального комплексу у центрі Львова на проспекті Шевченка – площі Галицькій, 15. Це провадження розпочато у лютому цього року за заявою мешканки Львова, на думку якої, таке будівництво призводить до руйнування сусідніх будівель. Водночас прокуратурою Галицького району міста, при здійсненні процесуального керівництва у провадженні, ініційовано проведення будівельно-технічної експертизи щодо законності будівництва на згаданій ділянці. За результатами цієї експертизи буде постановлено кінцеве рішення у справі.

Львівський прес-клуб в інформаційному запиті поставив такі публічні запитання до прокуратури :
– яка структура (підприємство) розпочала незаконне будівництво торгово-розважального комплексу на пр. Шевченка-пл.Галицькій, 15, що про нього йдеться у прес-релізі прес-служби прокуратури Львова від 20 липня 2013 року;
– хто є власником і хто є директором підприємства-забудовника;
– які дозвільні документи має забудовник на цю ділянку та будівництво;
– які руйнації будівництво спричинило навколишнім будинкам;
– які санкції до цього забудовника вже були застосовані з боку контролюючих і правоохоронних структур з приводу незаконної забудови.

Прокуратура Львівської області перескерувала цей запит до прокуратури Галицького району м.Львова – як до розпорядника інформації. Прокуратура району – переадресувала цей запит до Галицького райвідділу міліції. А вже звідти надійшла відповідь: триває досудове розслідування, а тому статті 222 КПК України та 296 ЦК України обмежують доступ до такої інформації в інтересах захисту репутації або прав інших людей, тож така інформація не є публічною. Про дозвільні документи і руйнації – ні слова.

Тепер висновок: якщо ви хочете розпочати самовільне будівництво у Львові і щоб про це ніхто з громадськості не знав, то сміливо беріться за роботу. Потім напишіть скаргу на себе в міліцію, щоб розпочалося так зване досудове розслідування. Доки воно триватиме, ви збудуєте те, що вам треба, і відтак узаконите свою будову через суд, наприклад. А громаді міста – доки ви будуватимете – буде заборонено будь-що знати про вас. Бо це тільки під час провадження офіційного будівництва треба описувати характеристику об’єкта і чіпляти її на видному місці. Коли будуєте самовільно – ніякої публічної інформації не треба.

Словом, слава КПК і ЦК України! Для тих, хто може сплутати ці абревіатури з назвами партій, уточнимо: КПК (Кримінально-процесуальний кодекс), ЦК (Цивільний кодекс).

І насамкінець процитуємо пункт 1-й статті 222 КПК України: "1. Відомості досудового розслідування можна розголошувати лише з дозволу слідчого або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим". А звідси й запитання до міліції: якщо прокуратури пересилали до Галицького райвідділу міліції інформаційний запит, то вони сподівалися від нього одержати відповідь у тому обсязі, в якому визнають можливим, а не власну сентенцію міліціонерів щодо публічності чи непублічності такої інформації.

Що ж до статті 296 ЦК України, то Галицький райвідділ забув бодай про те, що, як зазначено у цій статті Цивільного кодексу (п.7), "Використання початкової літери прізвища фізичної особи у засобах масової інформації, літературних творах не є порушенням її права". Отже, як мінімум, повинен був назвати початкові літери прізвища власника (директора) – і хоч повну назву компанії-забудовника.

А втішна новина у цій історії та, що всіх фігурантів цієї справи ми невдовзі знатимемо: "Ім’я фізичної особи, яка затримана, підозрюється чи обвинувачується у вчиненні злочину, або особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, може бути використане (обнародуване) лише в разі набрання законної сили обвинувальним вироком суду щодо неї або винесення постанови у справі про адміністративне правопорушення та в інших випадках, передбачених законом".

Не буде ж досудове розслідування тривати вічно, правда ж? Два, три, аж навіть шість місяців – максимум. Триваліші розслідування, за законом, дозволяють тільки Генеральний прокурор і його заступники.

А за такий час торгово-розважальний комплекс у центрі Львова збудувати дуже важко, але все ж можна…

Архіви