Site icon Прес-клуб

Долю будинку на вулиці Чайковського, 31 вирішуватиме суд

17 травня відбудеться друге судове засідання, яке вирішуватиме долю будівельного майданчика за адресою Чайковського, 31. Точніше, він би мав вирішувати долю будинку, який там був.

Але на цей момент від будинку залишився фундамент.

Про це сьогодні, 27 квітня, під час прес-конференції на тему: «Скандальні забудови у Львові: без права на місто», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив член комісії архітектури, містобудування та охорони історичного середовища Львівської міської ради, керівник фракції Української Галицької партії у ЛМР Тарас Чолій.

За його словами, про те, що на Чайковського,31 руйнують будинок, перша історична згадка про який датована1871 роком, він довідався 16 лютого цього року, коли до нього звернулися мешканці вулиць Чайковського та Стефаника.

– Я відвідав це будівництво. На той момент на будівництві не було жодних документів, паспорту об’єкту, жодних ознак цивілізованого будівельного майданчика. Були тільки працівники, без касок та жилетів, які розбирали будинок, – згадує він.

Тарас Чолій розповів, що тоді він викликав поліцію та тричі подавав заяву до Галицького районного відділу поліції у Львові. І тільки на третю заяву поліція відкрила кримінальне провадження.

Також він подав позов до Львівського окружного адміністративного суду про скасування декларації про початок будівельник робіт та клопотання про забезпечення адміністративного позову та зупинення будівельних робіт.

– Одного дня до нас приїхала група осіб. Серед них був Тарас Лопушанський, новопризначений очільник антикорупційного бюро у західному регіоні, який представився як юрист фірми-забудовника «Львівдах». Ми з ним мали тривалу дискусію, під час якої вимагали показати нам документи. Всі документи, які ми побачили, це був дозвіл на початок підготовчих робіт, декларація на будівельні роботи і висновок управління охорони історичного середовища, – розповідає Тарас Чолій.

Проте, через деякий час міська рада офіційно заявила, що висновок управління охорони історичного середовища є підробленим, та що під цим номером у вихідних документах управління зазначено зовсім інший документ.

Депутат міськради стверджує, що вже 25 лютого він озвучив цю проблему на  засіданні Львівської міської ради. За його словами, інспекція Держбудконтролю двічі виносила приписи про припинення робіт на будівельному майданчику. Проте, поки «Укрпошта» доставляла ці приписи, будівельники встигли остаточно зруйнувати цей будинок.

Тарас Чолій вважає, що в ситуації з руйнуванням будинку винна міська влада та головний архітектор міста Юліан Чаплінський.

– Ми вже чули його висловлювання, що «споруди австрійського часу можна знести без жодних мук сумління, але громада, чомусь, дуже протестує», – цитує Чаплінського депутат міськради.

Він звинуватив чиновників у непрофесійності та корупції, у відсутності чіткого обліку земельних ресурсів у межах міста, у відсутності розробленої та погодженої у встановленому порядку містобудівної документації. Також депутат вважає, що Держархбудконтроль є надто пасивним у будівельних суперечках. Зате суди – надто активні, коли змушують міськраду узаконювати незаконні будівництва.

– Це все дуже сильні бізнесові інтереси. От хоча б взяти майданчик на Чайковського, 31. Там є 12 тисяч квадратних метрів, помножити хоча б на 1000 доларів за один квадратний метр. І ви маєте 12 млн доларів, – підраховує Тарас Чолій. 

Exit mobile version