Корчують самосійні ліси, а за держкошт садять мільярд дерев. Юрист про економічно-екологічний абсурд

З одного боку Україна заявляє, що потрібно висадити мільярд дерев, а з іншого боку у наявних лісах, яким по 20-40 років, їздять трактори й викорчовують дерева.

На цьому наголосив провідний юрисконсульт МБО “Екологія-Право-Людина” Анатолій Павелко, пише DailyLviv.com.

Юрисконсульт зауважив, що ініціатива Зеленського про висаджування мільярда дерев сьогодні втратила свою актуальність. Оскільки від часу її проголошення усе кардинально змінилося, зокрема соціальні та економічні умови, а насамперед — сама екологія.

“Реалізація програми з висадження 1 млрд дерев, поки ми не порахували скільки лісів було знищено на територіях, які постраждали внаслідок бойових дій, неактуальна. А це колосальні цифри, особливо на Донеччині й Луганщині. У нас зазначено в документації, що це — лісові землі, але, наприклад, під Кремінною, Лиманом, де я безпосередньо був, основна частина цих лісів – це не ліси, там тільки стоять обгорілі стовбури”, – наголосив Анатолій Павелко.

Він вважає, що ресурси треба скеровувати на “розумне господарювання”, тобто робити краще, ніж було. Наприклад, відновлювати не монокультуру сосни, яку дуже часто раніше насаджували, а садити стійкіші культури до природних умов і до стримування пожеж.

“Ще наприкінці 80-х років 20 століття йшла мова про те, що Україна була на 1-2 місці в Європі за розораністю територій. Це надзвичайно неправильна і нераціональна структура розподілу земель. Оранка, коли вона займає 60-80% в областях, це — катастрофа для довкілля, для господарства і для води. Нам потрібно змінювати структуру цих земель. Тобто в нас повинно бути більше степів, які не повинні заліснюватися, в нас повинно бути більше сіножатних пасовища, а також більше лісів. У нас є програми, які передбачають збільшення лісистості певних територій. Але знову ж таки саджати ліси треба з розумом”, – наголосив Павелко.

За його словами, нині в Україні є величезна кількість самосійних лісів на колишніх сільгоспземлях, які за фактом статусу лісів не мають.

“І з одного боку держава Україна, в особі своїх офіційних представників, заявляє, що нам потрібно мільярд дерев, а з іншого боку, наприклад на Чернігівщині, Київщині і Сумщині на наявних лісах, яким по 20-40 років, їздять трактори й викорчовують дерева, розчищаючи під с\сільськогосподарське виробництво. А ці ліси могли бути включеними в склад лісових угідь і виконувати свою соціальну й екологічну функції.

Одна рука корчує, а інша — за державний кошт — висаджує нові дерева. Це є щонайменше дивно, нераціонально та абсурдно. Особливо якщо врахувати, що країна веде війну. І цю абсурдність спостерігають ті, хто планує давати нам кошти на повоєнне відновлення держави”,- зауважив юрисконсульт МБО “Екологія-Право-Людина”.

Архіви