Кожен п’ятий ресторанний заклад у Львові займається недобросовісною конкуренцією, – голова (відео)

У Львові є понад 900 закладів ресторанного господарства, з яких, відповідно до нашого моніторингу, кожен п’ятий порушує антитютюнове законодавство.

Відео: Львівський пресклуб

 

Про це під час круглого столу у Львівському пресклубі на тему “Презентація моніторингу кафе, барів та ресторанів Львова щодо дотримання закону “Про заборону куріння” повідомив голова ГО “Життя” Дмитро Купира, пише Dailylviv.com.

“У Львові є понад 900 закладів ресторанного господарства, з яких, відповідно до нашого моніторингу, кожен п’ятий заклад порушує антитютюнове законодавство. А це означає, що кожен день кілька сотень працівників закладів ресторанного господарства – бармени, офіціанти, інші працівники, упродовж усього робочого дня на своєму робочому місці вдихають продукти вторинного тютюнового диму”,- зазначив Дмитро Купира.

Він вважає, що 20% правопорушень тютюнового законодавства для Львова  – це велика проблема, оскільки місто має чи не найбільшу кількість закладів ресторанного господарства в Україні і, внаслідок повномасштабного вторгнення, сюди переїхала велика кількість ВПО

“З іншої сторони, ці 20% порушників заборони куріння в закладах також провадять недобросовісну конкуренцію, адже виграють порівняно з «правильними» закладами і, відповідно, отримують більші прибутки. За нашими підрахунками, це співвідношення може становити 1:5”,- пояснив Дмитро Купира.

Він нагадав, що дослідження Київського міжнародного інституту соціології щодо вживання тютюну та електронних сигарет, яке проводили торік, показало, що  86% респондентів підтримують розширення переліку громадських місць, вільних від куріння.

Водночас методів контролю за порушниками, зокрема з боку Держпродспоживслужби, зараз немає.

На цьому наголосила начальниця відділу контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства Держпродспоживслужби у Львівській області Олександра Штибель,

“У зв’язку з запровадженням в Україні воєнного стану, зараз діє мораторій на усі планові та позапланові перевірки. Остання планова перевірка, яку проводили фахівці Держпродспоживслужби в Львівській  області відбулася у 2019 році. Тоді обстежили 26 закладів, в яких не  було виявлено жодних правопорушень”,- наголосила Олександра Штибель.

Архіви