Українців вчитимуть робити якісні продукти

На Львівщині лише 10 підприємств з 212 впроваджують європейські стандарти в харчовій промисловості.

Українські стандарти якості у виробництві продуктів харчування перебувають ще у вимірі Радянського Союзу. Через невідповідність європейським нормам, українські виробники не можуть постачати свою продукцію на ринки Євросоюзу. Можуть виникнути проблеми в українських харчових підприємств і на внутрішньому ринкові. Адже вступ України до Світової організації торгівлі відкриє ринок України для імпортної продукції, загостривши конкуренцію і для вітчизняних виробників.

Про це сьогодні під час прес-конференції «Як зробити харчові продукти українських підприємств безпечними для споживачів?» повідомив директор Львівської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини Роман Сімонов.

Як пояснив науковець, незважаючи на те, що програма впровадження європейських стандартів Системи управління харчовою безпекою (HACCP) діє в Україні п’ять років, українські виробники не поспішають переводити свої потужності на якісно вищий рівень.

Це пов’язано, передусім, з тим, що за неякісний товар в Україні відповідає як виробник, так і контролер. В усьому ж світі відповідальність за якість товару лежить виключно на виробнику. Якби в Україні створили прецедент, закривши кілька великих підприємств, то завтра система HACCP була б впроваджена на усіх виробництвах.

За словами Р. Сімонова, станом на сьогодні лише 10 підприємств, з 212, що займаються переробною діяльністю, проваджують в себе стандарти HACCP. Лише одне підприємство, що знаходиться в Городоцькому районі відповідає цим стандартам і має право продавати свою продукцію на ринках Європи та світу.

Для того, щоб заохотити українські підприємства переходити на стандарти HACCP, координатори Проекту «Безпечність (нешкідливість) харчової продукції» спільно з Державною санітарною службою проводять в Україні навчання та семінари для фахівців які б мали контролювати якість на виробництві. В результаті діяльності програми на Львівщині підготовлено уже 8 аудиторів які володіють системою HACCP.

Довідка.

НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Point) – всесвітньо визнана система управління безпекою харчової продукції, обов’язкова для виробників харчової продукції в країнах Євросоюзу.

Архіви