В Україні лише 1% підприємств з виробництва продуктів харчування дотримуються європейських норм якості та мають сертифікат міжнародного зразка.
Пhj це сьогодні повідомив спеціаліст з безпеки харчової продукції проекту IFC «Безпечність харчової продукції в Україні» Юрій Зважено, інформує кореспондент Вголосу.
За його словами, впровадження європейських стандартів якості харчової продукції не потребує великих фінансових вливань та додаткових ресурсів, потрібно лише відкорегувати організаційні моменти на підприємстві.
Зважено наголосив, що в українському законодавстві готують зміни у відповідності до принципів якості продукції Європейського Союзу. Крім того, у законі передбачать перехідний період, аби підприємці мали час запровадити вимоги.
Як розповів менеджер з розвитку бізнесу у країнах східної Європи компанії IFS Марек Мажец, 60% харчових підприємств Польці мають сертифікати якості.
«Польщі дуже допомогло, що ми вступили до Європейського Союзу. Це (впровадження європейських норм якості продукції) було жорсткою вимогою з точки зору закону, це дуже прискорило процес», – зазначив Мажец.
За словами Зваженка, українським виробникам достатньо 2-3 роки, аби запровадити європейські норми у виробництві продукції.