Site icon Прес-клуб

Ексголова Львівоблради Ганущин пророкує кінець коаліції ЄС і Слуги народу у 2022 році

Ексголова Львівської обласної ради Олександр Ганущин розповів про незадокументовану коаліцію депутатів від “Європейської солідарності” та «Слуги народу» і прокоментував чутки про те, що у нього хочуть забрати депутатський мандат.

Колишній голова Львівської облради, який очолював її від 18 листопада 2015 до 1 грудня 2020 року, відзвітував перед виборцями тепер вже у ролі депутата обласної ради, а не її очільника. Щорічний звіт, 11-й за ліком, Олександр Ганущин уже не вперше представив у Львівському пресклубі, передає Dailylviv.com. 

Після статистичних даних – про 202 виступи на 13 сесіях і 6 засіданнях комісії, 254 депутатські запити і звернення, 124 зустрічі з виборцями і 13 прийомів громадян – депутат окремо зупинився на розділі «Що не вдалося і чому». У ньому – один лише пункт: «Формування більшості в обласній раді». За словами Ганущина коаліцію між партією «Європейська Солідарність», представником якої він є, та «Слуга народу» він не підтримав. І хоча юридично таку коаліцію не підтверджує жоден документ, де-факто вона існує, вважає депутат з багаторічним досвідом.

– На жаль, у Львівській області було сформовано абсолютно хибну політичну конструкцію у вигляді більшості депутатів між ЄС і «Слугою народу», котра поділила усі посади в Львівській обласній раді, – розповів Олександр Ганущин. – Ще рік тому я застерігав, що це хибний політичний крок. Зараз цей крок стримує раду і в господарських, і в політичних починаннях. Рада перестала бути місцем політичної ініціативи та прикладом для інших областей, оскільки чимало питань отримують політичний характер. Вони просто провалюються або ж взагалі не доходять до сесійної зали. Мені дуже жаль, що така більшість сформована, цю помилку слід виправляти. Зокрема, багато моїх ініціатив, скерованих на розвиток регіону, через таку коаліцію не проходять. Тому, якщо запитаєте, що мені не вдалося зробити за рік, скажу так: не вдалося вплинути на формування ефективної конструкції Львівської обласної ради VIII скликання.

На переконання Олександра Ганущина, рада з неадекватним форматом коаліції – двох полярних сил – ефективно не працює і працювати не зможе в подальшому:

– Ніхто не обговорював цю більшість на етапі виборчої компанії, про неї дізнались за годину до голосування за голову ради і заступників. Це неформальне об’єднання завжди переслідуватиме раду і заважатиме нормальній роботі. Враховуючи політичне загострення (а Львівська обласна рада все ж радше політичний, аніж господарський орган), наступний рік має вирішити і долю цього формату, і керівництва ЛОР, – сказав Олександр Ганущин.

Зараз, на думку Ганущина, балансу у співпраці з ЛОДА немає – вона повністю підім’яла під себе обласну раду.

– Раніше ніколи такого не було, щоб голова державної адміністрації, перебуваючи у полярній політичній силі, брав участь в ухваленні рішень (у вузьких колах, звичайно ж), як працюватиме обласна рада. Ні Михайло Костюк, ні Василь Горбаль, ні Олег Сало, ні Михайло Цимбалюк і мріяти не могли, щоб їхній представник ухвалював рішення, що потрапляє у порядок денний і яка доля цього питання. І я навіть уявити не можу, щоб свого часу «Партія регіонів», яка мала десяток депутатів у ЛОР, могла якось вплинути на прийняття рішень щодо політичних акцентів по Віктору Януковичу, – заявив Олександр Ганущин.- А зараз це є: на жаль, квазі-виконавчий орган на Львівщині сильніший, аніж самоврядний. Рада, яка би мала бути П’ємонтом і прикладом для інших, плентається у хвості і провалює ключові голосування. Такого ще не було ніколи. Але я переконаний, що впродовж 2022-го року це питання вирішиться.

Під час пресконференції журналісти попросили Олександра Ганущина, як колишнього університетського чемпіона з боксу, оцінити своє власне становище у раді на даний момент спортивними термінами: нокаут чи нокдаун?

– Зараз мене взагалі вивели за ринг, –  відповів депутат. – З’явились якісь невідомі люди, які бавляться у незрозумілі речі. А боксу немає, є якесь нецікаве і незрозуміле явище, зовсім не схоже на спорт – це якщо проводити аналогію.

Серед конкретних питань, які провалились або гальмуються через дії неформальної коаліції, депутат назвав такі:

– Щодо політичних – це рішення по «Укрексимбанку», антиолігархічний закон, Вагнергейт, Пандора пейперс. І господарські – незрозумілі «побажання» до програм і мікропроєктів, які успішно працювали, тривала тяганина з програмами в цілому. Ще у 2018-му році було затверджено близько 40 програм по області. А зараз йдуть якісь незрозумілі експерименти з приватизацією, коли на основі «договірняків» відбирають майно, і нові проєкти при незавершених старих. А 67 млн.грн. на утримання держапарату – це взагалі нонсенс.

Олександр Ганущин також прокоментував чутки щодо можливого позбавлення його мандату депутата з боку керівництва «Європейської солідарності». Напередодні кілька місцевих ЗМІ і телеграм-каналів повідомляли про те, що «Ганущина хочуть зняти за спроби дестабілізувати ситуацію в облраді та зайняти місце Гримак». А тому на найближчій партійній конференції нібито мають намір відкликати мандат депутата Ганущина. Мовляв,  партійне керівництво може увімкнути процедуру імперативного мандату та позбавити депутатства будь-яку людину. Втім, цю процедуру має погодити ОВК і ЦВК. Ось як відреагував на цю інформацію Ганущин:

– Мене обрали депутатом понад 10 тисяч виборців, я не думаю, що їм сподобається моє відкликання. Хто хоче зіграти у цю гру – ласкаво прошу. Але для початку добре вивчіть матчастину, ознайомтесь із процедурою відкликання депутата і подумайте про наслідки своїх дій…

– …Ні, в очі мені про відкликання ніхто не говорив. Я розумію, що є група осіб, котрі поширюють таку інформацію у телеграм-каналах, а ЗМІ з метою сенсації це підхоплюють. Але то їхня справа, а моя справа – працювати, –  наголосив Олександр Ганущин.

Голова облради імітує діяльність, а її доручення голові ОДА, головам рад і громад не працюють, – ексголова (відео)

Ексголова Львівоблради Олександр Ганущин про впливи у політиці

Ексголова ЛОР хоче отримати третю дозу вакцини і просить МОЗ пришвидшити бустеризацію

Не порівняти вплив Дубневичів на облраду попереднього скликання з впливом Винниківської тютюнової фабрики – на теперішню,- ексголова (відео)

Відео: Львівський пресклуб

Exit mobile version