136 жінок і чоловіків на Львівщини вчилися допомагати потерпілим від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом

Тренінги проводили у Львівській, Червоноградській та Самбірській громадах; у Львівському і Стрийському районах.

 

Про це йшлося 16 жовтня на завершальному круглому столі, де підбивали підсумки проєкту «Вистоїмо разом. Вдосконалення системи підтримки постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом /СНПК». Захід відбувся у Львівському пресклубі.

У 2023 – 24 роках у Львівській області в рамках проєкту проведено 4 одноденні та 2 дводенні тренінги. Загальна кількість учасниць/-ків – 136. З них 14 чоловіків та 122 жінки.

Тренінги проводили у Львівській, Червоноградській та Самбірській громадах; у Львівському і Стрийському районах. Один тренінг проведений у форматі онлайн.

Учасницями тренінгу стали громадські діячки, освітянки, психологині з різних громад Львівщини. Серед них понад 60% – внутрішньо переміщені особи.

У ГО «Центр «Жіночі перспективи», яка організовувала тренінги на Львівщині, розповіли, що навчання складався з трьох блоків:

1. Що таке сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом, національне законодавство та міжнародні стандарти.

2. Надання допомоги особам, постраждалим від СНПК. Ідентифікація та права постраждалих.

3. Надання допомоги особам, постраждалим від СНПК: взаємодія Суб’єктів.

За словами організаторів тренінгів, матеріали третього блоку були найбільш зрозумілими, за типом інформації, для учасниць та учасників, адже вони майже усі є членами різних мультидисциплінарних груп з протидії різним видам насильства в своїх громадах.

“Під час роботи над вправами цього блоку виникали дискусії з приводу наявності та якості тих послуг, які є в громадах, про інші необхідні ресурси та їхню доступність. Також обговорювала група наявність необхідних послуг на регіональному і національному рівнях, виокремивши необхідність навчання спеціалістів як суб’єктів надання такої допомоги. Окрему увагу приділяли учасниці та учасники питанню безпеки постраждалих і дотриманню конфіденційності”,- наголосила керівниця Центру “Жіночі перспективи” Люба Максимович.

Вона зауважила, що в соціальній роботі на рівні громад та районів фахівці добре обізнані з принципами «не нашкодь» та «збереження конфіденційності». Однак зовсім не поінформовані про принцип автономії і часто не розуміють його суті та необхідності застосування.

“Тобто у соціальних службах, на нашу думку, ще зберігається і є активним підхід, в якому постраждала від насильства особа вважається нездатною приймати самостійні рішення, а фахівець є єдиною особою, який бере на себе відповідальність за прийняття важливих для постраждалої особи рішень.

Не усі учасниці /-ки розуміють роль інформованої згоди і часто не вважають її важливим елементом взаємодії з постраждалою особою.

Багатьом учасницям /-кам було доволі складно працювати з вправами і розділами, що містять міжнародні та національні нормативні акти. Так, більшість учасниць та учасників у вхідній анкеті відзначали, що на національному рівні права постраждалих від СНПК визначені в Законі України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Хоча правильна відповідь – ЗУ «Про рівні права та можливості жінок та чоловіків». Однак саме з нормами цього закону учасниці та учасники не були обізнані.

Питання виникали щодо збереження конфіденційності в умовах, коли необхідна взаємодія багатьох суб’єктів.

Учасниці/-ки є зацікавленими не лише у здобутті інформації про СНПК, але й у здобутті конкретного алгоритму дій у відповідь на виявлені випадки СНПК.

Мапування надавачів послуг для багатьох громад ще залишається нездійсненим і незапланованим при стратегічному плануванні розвитку громад.

Мапування надавачів соціальних послуг на рівні області теж не є закінченим процесом. Це створює реальні виклики при організації надання необхідної допомоги постраждалим від насильства, включно з СНПК”,- перелічила проблеми, над якими треба працювати, Надія Костіна.

Вона також повідомила про головні результати тренінгів.

“Головними результатами тренінгів є здійснення інформування групи фахівчинь/-ців соціальної сфери громад Львівської області про форми СНПК та особливості ідентифікації; ознайомлення з міжнародним досвідом реагування на випадки СНПК (Хорватія); формування в них зацікавлення темою реагування на випадки СНПК та привернення уваги до проблеми на локальному рівні; підвищення рівня обізнаності фахівчинь /-ців  щодо самої теми СНПК та завдань у правильному і вчасному реагуванні на випадки СНПК в громадах.

Тренінг, безумовно, сприяв підвищенню спроможності фахівців / – чинь соціальної сфери та психології, представниць / – ків органів місцевого самоврядування в ідентифікації випадків СНПК та підвищенню уваги до ситуацій, з якими звертаються до них особи в кризових ситуаціях, особливо, пов’язаних з труднощами перебування на тимчасово окупованих територіях, в полоні, при евакуації тощо.

Тренінг дозволив ідентифікувати виклики, з якими стикаються громади під час надання допомоги постраждалим особам та можливості їх вирішення.

Довідка

ГО «Центр «Жіночі перспективи» – одна з 14 організацій, які взяли участь в реалізації проєкту «Вистоїмо разом. Вдосконалення системи підтримки постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом /СНПК», який виконує Український Жіночий Фонд у партнерстві з громадською організацією «Ла Страда – Україна та Асоціацією жінок-юристок України «Юрфем» за підтримки Офісу Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції й Апарату Урядової Уповноваженої з питань гендерної політики та за фінансування Європейського Союзу.

Архіви