Сьогодні у Львові білоруси відзначають День Героїв

Сьогодні, 27 листопада, у Львові білоруські опозиціонери відзначають національне свято – День Героїв.

Про це сьогодні на прес-конференції повідомив голова руху солідарності «Разом» і Білоруського центру в Україні В’ячеслав Сівчик.

День Героїв білоруси відзначають у Львові з 2011 року.

Зазначимо, свято пов’язане із Слуцьким повстанням проти радянської влади. Саме 27 листопада 1920 року розпочалось повстання слуцьких селян під білоруським біло-червоно-білим прапором проти більшовиків на захист Білоруської Народної Республіки.

За даними Вікіпедії, Слуцька бригада провела декілька успішних атак поблизу сіл Копиль, Цимковичи і Визна. Проти неї билася Омська дивізія Червоної армії. Білоруські загони отримували підтримку з боку місцевого населення, але їм не вистачало зброї і боєприпасів.

Бої йшли біля сіл Бистриці, Васильчиці, Верабейчиці, Дашкава, Василішки, Лютавичі, Мацкевичі, Садовичі, Морач. Слуцька бригада зайняла декілька сіл, залишених радянськими військами.

Розгортався активний антибільшовицький партизанський опір. Більшовики були змушені кинути проти повстанців підрозділи, сформовані з латишів і китайців.

Сили були нерівні, і 31 грудня 1920 року Слуцька бригада з боями відійшла на польську територію, де її роззброїли і розпустили поляки.

Сьогодні у Львові опозиціонери уже поклали квіти до пам’ятника повстанців Кастуся Каліновського на Личаківському цвинтарі. Також вони відвідали могили полеглих українських бійців та віддали їм шану.

Крім того, сьогодні о 15.00 на площі Ринок виступить активіст Майдану, білоруський бард Зміцер Захаревіч, а також громадські діячі Білорусі та України.

«За той період, що ми проводимо тут акції, відчуваємо підтримку простих львів’ян, адже ворог у нас єдиний і він дуже страшний», – зазначив В’ячеслав Сівчик.

Архіви