Артистів-гастролерів у Росії до участі в «Українській пісні» не допустять

Понад 300 заявок уже надійшло на конкурс «Українська пісня». Молоді виконавці ще мають можливість зголоситися зі своїми новими творами до 10 червня.

Про це сьогодні, 5 червня, під час прес-конференції з приводу проведення у Львові Національного проекту «Українська пісня / Ukrainian Song Project-2019», який проходитиме 17 серпня на стадіоні «Арена Львів»,  повідомив генеральний продюсер і співзасновник Національного проекту «Українська пісня / Ukrainian Song Project» Тарас Курчик. 

– Ми продовжили термін прийому заявок через те, що багато молодих артистів спеціально пишуть для проекту нові пісні. Ці пісні ще ніде ніколи не виконувалися, – каже він. 

Молоді виконавці, які чуються в силі і бажають поборотися за виступ на сцені Національного проекту «Українська пісня» повинні заповнити анкету.

За його словами, в перший рік існування проекту, на конкурс надійшло понад 500 заявок.

– Тоді було багато тому, що не всі уважно читали умови. Тепер приблизно щороку ми отримуємо понад 300. На диво, Центральна та Південна Україна представлена великою кількістю співаків та гуртів. Для нас є несподіванкою та загадкою – чому так. Адже одна з умов конкурсу – україномовна пісня. Це означає, що люди хочуть співати українську музику, робити пісні українською мовою, – говорить Тарас Курчик.

Він також зазначив, що з кожним роком твори, які надходять на конкурс, все вищого і вищого рівня. Це підтвердив і виконавчий директор Національного проекту «Українська пісня / Ukrainian Song Project», генеральний директор, засновник «Контрамарка Україна» Олександр Порядченко.

– Для мене великою несподіванкою стало те, що за рік сформувалося понад 50 українських лейбів. Вони вважають українську пісню потенційною платформою для старту свого артиста. І зараз, коли ми отримуємо заявки, то дивуємося, наскільки це якісно та професійно підготовлені проекти. Ми цінуємо цей високий рівень, – каже він. 

Крім того, серед вимог до учасників проекту є й вимога – надіслати своє відео з «живим», а не студійним записом.

– «Арена-Львів» вимагає від виконавців – надання тисячам глядачів енергетики зі сцени. Тому артист не повинен злякатися і має показати все, на що він здатен, – нагадав Тарас Курчик. 

Також проект «Українська пісня» не запрошує до участі артистів, які гастролюють в Росії.

– Артист – це виробник свого продукту. Ми повинні його підтримувати. Але ми – і за чистоту цього продукту. Тому в нас є обмеження, ми стежимо, хто і де гастролює, – зауважив генеральний продюсер і співзасновник Національного проекту «Українська пісня / Ukrainian Song Project» Тарас Курчик.

Обиратиме найліпших молодих виконавців та оцінюватиме їхню майстерність поважне журі, куди входять музичний продюсер, співак, музичний продюсер національного відбору на «Євробачення» Руслан Квінта, продюсер телеканалу «Україна» і «Музична платформа України» Геннадій Вітер, композитор і саундпродюсер Михайло Некрасов, продюсер музичного каналу М2 Роман Муха, виконавчий директор Національного проекту «Українська пісня / Ukrainian Song Project», генеральний директор, засновник «Контрамарка Україна» Олександр Порядченко, головний редактор онлайн-журналу «Karabas Live», екс-редактор журналів «Esquire» i «Viva» Ігор Панасов та генеральний продюсер і співзасновник Національного проекту «Українська пісня / Ukrainian Song Project» Тарас Курчик.

– У попередні роки ми не оприлюднювали імена тих, хто входить до експертної ради. Ми не хотіли, аби ці фахівці зазнали тиску та не було попередніх домовленостей. Але торік ми показали наших експертів і зрозуміли, що кожен з нас – відповідальна особа. Є люди, які просять, телефонують. Ми готові допомогти всім. Але кожен з членів експертної ради розуміє, що на догоду прохачам в десятку найкращих можна завести одних, але при цьому – втратити тих, хто дійсно в подальшому стане зіркою, – переконаний Тарас Курчик. 

Після того, як закінчиться прийом заявок, учасників відбиратимуть у три етапи. До 17 червня експерти прослухають усі твори, що надійдуть на конкурс, та оберуть  30 найкращих. Результати цього етапу оприлюднять 18 червня. З 20  до 28 червня на сайті Національного проекту «Українська пісня / Ukrainian Song Project-2019» оприлюднять 30 найкращих пісень конкурсантів. Користувачі інтернету зможуть підтримати своїх улюбленців та обрати трьох, які, на їхню думку, гідні виступати на великій сцені. Ще 17 конкурсантів обере журі. Вердикт оприлюднять 28 червня. І до 6 липня члени експертної ради з цієї двадцятки оберуть дев’ять найліпших. Роботи решти 11 півфіналістів знову виставлять на сайті проекту. І інтернет-користувачі оберуть одного з них. 

– Таким чином на сцену «Арени Львів» вийдуть десять учасників, – підсумував Тарас Курчик. 

Але концерт відбудеться не тільки для глядачів, які прийдуть 17 серпня на стадіон «Арена-Львів». Це дійство транслюватимуть онлайн та в ефірі одного з центральних телеканалів. 

– Минулого року було сім годин безперервної музики. На іншому каналі в цей час транслювали концерт Святослава Вакарчука. Але наших прихильників-телеглядачів виявилося 9 мільйонів, – розповів Олександр Порядченко.

Він також зазначив, що запровадження мовних квот стало дуже правильним рішенням.

– Українські виконавці, які зробили нормальний продукт, мають можливість його запропонувати на радіо. А ще рік тому керівники радіо скаржилися, що не мають що ставити в ефір. Вони казали: «У нас є чотири пісні, чотири артиста, що ми маємо робити?» А за цей рік ситуація змінилася, – каже генеральний директор, засновник «Контрамарка Україна».

На думку лідера гурту «Без Обмежень» Сергія Танчинця, ці квоти дозволили як українським виконавцям нарешті почути свої пісні на радіо, так і  примусили українських російськомовних артистів робити україномовний контент.

– Квоти корисні як україномовному артистові, так і українському суспільству, тому що вони російськомовного артиста перетворюють на україномовного. Я зараз непокоюся, аби їх не скасували. Але тоді українці вийдуть на Майдан. Я, разом з іншими багатьма артистами, стояв перед Верховною Радою, коли депутати приймали це рішення. Якщо вони спробують його скасувати, то я знову туди прийду. Ми не дозволимо себе образити, – попередив він. 

Довідка від організаторів

Національний проект «Українська пісня / Ukrainian Song Project» відбувається у Львові вже третій рік поспіль. Цього року грандіозний концерт проекту відбудеться 17 серпня на стадіоні «Арена-Львів» у рамках святкування Дня незалежності України. Телетрансляція у концерту відбудеться 24 серпня. 

Серед хедлайнери концерту – «Без Обмежень», MELOVIN, ENEJ, Jerry Heil та Тіна Кароль. 

 Офіційний сайт проекту

«Українська пісня» у FB: https://www.facebook.com/uapisnya

«Українська пісня» в Instagram: https://www.instagram.com/ukrsongproject

Архіви