Site icon Прес-клуб

Україна повторює світові тенденції лізингу, – директорка асоціації у Львові

Упродовж 2018 року обсяг нового бізнесу (вартість профінансованих об’єктів лізингу) склав 14,95 млрд грн,що на 61% перевищує обсяги 2017 року.

Про це повідомила Марина Масіч, директорка асоціації «Українське об’єднання лізингодавців», під час Львівського ярмарку фінансування бізнесу лізинговими компаніями, який організувала асоціація спільно з Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору».

За даними, які оприлюднила керівниця  асоціації «Українське об’єднання лізингодавців», лідерами за обсягами нового бізнесу в 2018 році стали такі компанії:

У 2018 році найвищі темпи зростання нового бізнесу, порівняно з минулим роком, продемонстрували компанії:

Станом на 01.01.2019 загальний обсяг портфелю лізингових компаній – членів асоціації «Українське об’єднання лізингодавців» (об’єднує більше ніж 70% ринку) становить 15,545 млрд грн.

«Стрімке зростання ринку майже на 34,9% (або 4,021 млрд грн), порівняно з 2017 роком, зовсім не дивує. Ми повторюємо світові тренди, де лізинг став конкурентом традиційному банківському кредитуванню. Лізингове фінансування малого та середнього бізнесу стає одним із найважливіших драйверів економічного зростання», – підкреслила Марина Масіч.

Лідерами за приростом лізингового портфелю у 2018 році стали компанії:

Збільшення обсягів фінансування предметів лізингу відбувається як за рахунок активізації роботи з клієнтами, які раніше мали досвід роботи з лізинговими компаніями, так і за рахунок налагодження більш якісної співпраці з представниками малого і середнього бізнесу. 

За даними експертів Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору», динаміка збільшення обсягів фінансування лізинговими компаніями в Україні майже вдвічі перевищує світову динаміку. За даними World Leasing Yearbook 2019, зростання обсягів лізингу в ТОП-50 країн склало +16%, а світовий обсяг лізингових угод склав 1,3 трильйони доларів США.

«Серед факторів зростання ринку лізингу варто виокремити і такий суттєвий фактор, як краща обізнаність підприємців про нову послугу. Все більше представників малого та середнього бізнесу дізнаються про те, як працює фінансовий лізинг та які його переваги порівняно з кредитом», – підкреслила Юлія Вітка, заступниця керівника Проекту  USAID «Трансформація фінансового сектору»».

Упродовж 2018-2019 років асоціація  «Українське об’єднання лізингодавців» разом із Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору» провели 18 освітніх заходів, спрямованих на популяризацію фінансового лізингу серед підприємців. У заходах взяли участь понад 1000 представників бізнесу з 12 областей України. 

Довідка

Асоціація «Українське об’єднання лізингодавців» – створена в 2005 році як добровільне об’єднання професійних учасників ринку лізингу. Головною метою Асоціації є «сприяння розвитку відкритого і рівнодоступного ринку оперативного і фінансового лізингу в Україні шляхом координації діяльності підприємств, що об’єдналися для захисту спільних інтересів». В той же час проголошено, що об’єднання не слугуватиме досягненню будь-яких угод між її членами щодо розподілу лізингового ринку.

Лізинг – це відносини за якими одна сторона (лізингодавець) передає або зобов’язується передати другій стороні (лізингоодержувачеві) у користування майно, що належить лізингодавцю на праві власності і було набуте ним без попередньої домовленості із лізингоодержувачем (прямий лізинг), або майно, спеціально придбане лізингодавцем у продавця (постачальника) відповідно до встановлених лізингоодержувачем специфікацій та умов (непрямий лізинг), на певний строк і за встановлену плату (лізингові платежі).

Є два основнi види лізингу: оперативний та фінансовий лізинг. Фінансовий лізинг — це угода, при якій повну вартість обладнання сплачують упродовж всього строку лізингу (який законодавчо визначений не менше, ніж один рік). Таким чином, фінансовий лізинг, як правило, означає придбання обладнання у власність в кінці строку користування таким обладнанням.

При оперативному лізингу термін договору значно менше строку корисного використання об’єкту лізингу. Після закінчення терміну договору об’єкт лізингу або повертається лізингодавцю і може бути переданий в лізинг повторно, або викуповується лізингоодержувачем за залишковою вартістю.

Exit mobile version